Opakowania jednorazowe – niezbędne wyposażenie lokali gastronomicznych

Forma sprzedawania przez restauracje swoich dań na wynos doskonale sprawdziła się podczas pandemii. Ale nie jest to żadna nowość. Już od dawna taki system funkcjonuje w gastronomii, dzięki powszechnej dostępności różnorodnych opakowań jednorazowych przeznaczonych na potrawy gorące, zimne napoje, sałatki i rozmaite przekąski. Wszystkie pojemniki wykonane są z tworzyw atestowanych pod kątem styczności z żywnością, nawet o wysokiej temperaturze. Ergonomiczne i estetyczne opakowania są cenione przez klientów, a personelowi wydającemu posiłki ułatwiają szybką i sprawną obsługę.

Praktyczne rozwiązanie

Papierowe opakowania jednorazowe dla gastronomii są zaprojektowane w sposób umożliwiający szczelne zamknięcie, dzięki czemu ich zawartość zawsze pozostanie na swoim miejscu. Puste pojemniki da się umieszczać jeden w drugim, dlatego nie zajmują wiele przestrzeni na zapleczu. Produkowane są pudełka o różnej pojemności. Są więc bardzo praktyczne dla punktów cateringowych realizujących zamówienia zbiorowe dla  biur, albo firm organizujących imprezy plenerowe. Kubki do napojów są zabezpieczone pokrywkami. Sztywny papier celulozowy jest odporny na nagrzewanie, nie poparzy więc dłoni, a gorący napój przez dłuższy czas utrzyma swoją temperaturę.

Walory użytkowe

Funkcjonalne opakowania jednorazowe dla gastronomii są też popularne wśród klientów indywidualnych. Chętnie korzystają oni z możliwości przywiezienia tak zapakowanych potraw do domu, dla całej rodziny. Pudełka i kubki są szczególnie przydatne przy organizowaniu pikników poza miastem. Lekkie papierowe pojemniki nie sprawią kłopotu przy transporcie nawet większej ilości przekąsek. Można je przewozić w samochodzie, przenosić w torbie lub plecaku. Nie trzeba dowozić dodatkowych naczyń, można spożywać potrawy prosto z pojemników. Faktura papieru nadaje się do umieszczania kolorowych nadruków, jest to dodatkowy walor estetyczny. Jednorazowe opakowania mają też wiele innych zastosowań. Na przykład kupioną na stacji benzynowej kawę w szczelnie zamkniętym kubku, kierowca może przewozić w samochodzie, aby wypić ją na najbliższym postoju.